Persoonlijke Ontwikkeling

"Denken in beelden is iets anders dan denken in plaatjes. De beelden bewegen en staan continue onderling in verbinding. Als er iets verandert, gaat het geheel zich opnieuw balanceren. Als er weer balans is lijkt het weer overzichtelijk. Soms wordt een en ander juist duidelijker als géén balans is. Je kunt dan relaties tussen elementen herkennen aan hun overeenkomstige bewegingen. Maar vaak gebeurd er zó veel, dat het bewustzijn “volloopt”: overprikkeling zet in en even afsluiten is het beste wat je kunt. 

Hoogsensitieve en hoogbegaafde kinderen zijn héél open en hebben een kristalhelder waarnemings en denkvermogen. Ze doorzien vaak dingen, die voor de volwassenen en oudere kinderen onzichtbaar lijken te zijn. Uitdrukking geven aan de dingen, die ze waarnemen en voelen is vaak moeilijk omdat ze hele andere manieren van voelen en denken lijken te hebben. Ze lijken wel een andere taal te spreken.

De inzichten, die voortgekomen zijn uit "visuele exploraties" van maatschappelijk en persoonlijk belangrijke momenten in een mensenleven, blijken ook waardevolle input geweest te zijn voor het ontwerpproces van alle systemen die ik de laatste jaren ontwikkeld heb. Daar waar beeldverhalen in eerste instantie niet meer zijn dan persoonlijk beeldverhalen met een therapeutische waarde, daar bleken er na reflectie en analyse van de structuur van deze beeldverhalen, herbruikbare componenten uit voort te komen.

“Angst en twijfel liggen dicht bij elkaar. Men kan zich gehinderd voelen door twijfel in het leven en daarbij is er dan weer de angst om een verkeerde keuze te maken. Diezelfde angst kan maken dat je iets toch maar niet doet en dat is jammer. Maar zo kennen we ook angsten als angst voor de toekomst op ieder gebied, angst om iemand te verliezen en daarnaast ook stervensangst. Vaak is het lastig om over onderwerpen als Angst en Twijfel na te denken en te praten. Echter: door angst en twijfel als zijnde gevoel duidelijk te krijgen, krijgen we ook een helderder beeld over onszelf.

Recente Posts

Publicatie in Spiegelbeeld: Spelenderwijs jezelf leren aarden

"Denken in beelden is iets anders dan denken in plaatjes. De beelden bewegen en staan continue onderling in verbinding. Als er iets verandert,...

04/21/2018 - 11:15 door Roger Lenoir
Visual Explorations: Ervaringsverhalen als Data Bronnen

De inzichten, die voortgekomen zijn uit "visuele exploraties" van maatschappelijk en persoonlijk belangrijke momenten in een...

01/13/2018 - 11:42 door Roger Lenoir
Abonneren op RSS - Persoonlijke Ontwikkeling

Projecten

Maylight Instituut voor Spirituele en Mentale Training biedt een breed spectrum aan opleidingen, producten en diensten voor particulieren en professionals aanbiedt, die intuïtie, creativiteit en onderzoek op een krachtige maar persoonlijke manier met elkaar verbinden.

Lees meer...
reactarot™ is een performance platform voor interactieve publicatie van processen, gebruikers en dat wat door de interacties tussen deze processen en gebruikers voortgebracht.

Lees meer...
Sirius is een Studiegids+ systeem, dat is voortgekomen uit onderzoek, naar de ontwerpprocessen, onderwijs en werkmethoden binnen de cultuur van HKU.

Lees meer...
De Da Vinci Sessies zijn georganiseerde evenementen, waarin gebruik gemaakt wordt van innovatieve technologie, beproefde coaching en storytelling technieken én gedegen netwerken met stakeholders, die allen bijdragen in de content en proces voorziening van de Da Vinci Sessie.

Lees meer...