Veranderingsprocessen aangaan vanuit creatieve expressie, beelddenken én systeem denken

Denken in beelden is heel iets anders dan denken in woorden. Beelden vloeien in elkaar over, alsof je naar een soort film kijkt. Soms heb je controle over die film, maar meestal lijkt de film zichzelf af te spelen en heb je alleen maar het nakijken. Anders dan bij woorden, die netjes volgens een grammaticaal systeem achter elkaar geschreven zijn, lijken beelden allemaal tegelijk te bewegen.

Om beelden te ontcijferen gebruik je andere delen van je hersenen dan voor het ontcijferen van gestructureerde woordenreeksen. Hoe intuïtiever en creatiever je in aanleg bent en hoe meer je in beelden denkt hoe meer weerstand je waarschijnlijk voelt bij het omgaan met tekst.

Het “schakelen” tussen beelddenken en tekstdenken is lastig. Hetgeen je echt zou willen omschrijven valt daardoor vaak weg en de echte betekenis die je probeert over te brengen raakt zoek. Omdat je uitleg de betekenis mist, kan de omgeving je verkeerd inschatten. Terwijl je een diep begrip zou kunnen hebben van het betreffende onderwerp, krijg je toch een onvoldoende, omdat men de diepte van je waarnemingen niet kan pijlen.

Voor je ouders, je school, je opleiding, maar ook je werk en je carriere is dit erg jammer. Al deze dingen bij elkaar genomen veroorzaken veel stress en beïnvloeden de ontwikkeling van het zelfvertrouwen van de beelddenker op een negatieve manier. Door beelddenkers te begeleiden in het leren gebruiken van hulpmiddelen die bij hen passen, helpt reactarot deze getalenteerden bij het terugwinnen van vertrouwen in zichzelf en het leren begrijpen én inzetten van hun speciale talenten.

Strategisch kunnen inzetten van beelddenken heeft juist een enorme toegevoegde waarde in het ontsluiten van innovatie binnen bedrijven, scholen en organisaties. Omgevingen waar véél verschillende partijen, soorten informatie en onderliggende processen door elkaar lopen en nauwelijks in beeld te krijgen zijn.

Beelddenkers hebben in hun DNA alle capaciteiten in zich om juist in dit soort situaties een overzicht te scheppen, waarmee anderen wél mee uit de voeten kunnen. Mits deze beelddenkers over de juiste tools en technieken beschikken om hun waarnemingen overdraagbaar te maken.

Gebruik de gebundelde krachten van de verschillende denk- en doemanieren om op een intuïtieve en constructieve manier contact te maken met de innerlijke natuurlijke nieuwsgierigheid van jongeren, medewerkers en leidinggevenden van nu en transformeer deze nieuwsgierigheid naar inzichten en oplossingen die het bedrijf, de instelling én jongeren verder helpen. Ontsluit de kracht van beelddenken, klankdenken, tekstdenken en systeemdenken en vorm het om tot een kracht voor nu!

/music-design-thinkingreactarot™ gebruikt de Music Design Thinking setup voor één-op-één sessies en sessie met kleine groepen (maximaal 9 personen) Doelstellingen van de sessies variëren van persoonlijke coaching, therapeutische sessies en creatief technologisch onderwijs tot ondersteuning van brainstorm sessies, waarin het Design Thinking Proces op meerdere gelijktijdige manieren gesystematiseerd dient te worden.

Interesse in een Music Design Thinking sessie? Neem via het contactformulier contact op met reactarot™.

afbeelding van Roger Lenoir
Roger Lenoir

Recente Posts

Publicatie in Spiegelbeeld: Spelenderwijs jezelf leren aarden

"Denken in beelden is iets anders dan denken in plaatjes. De beelden bewegen en staan continue onderling in verbinding. Als er iets verandert,...

04/21/2018 - 11:15 door Roger Lenoir
Visual Explorations: Ervaringsverhalen als Data Bronnen

De inzichten, die voortgekomen zijn uit "visuele exploraties" van maatschappelijk en persoonlijk belangrijke momenten in een...

01/13/2018 - 11:42 door Roger Lenoir

Projecten

Maylight Instituut voor Spirituele en Mentale Training biedt een breed spectrum aan opleidingen, producten en diensten voor particulieren en professionals aanbiedt, die intuïtie, creativiteit en onderzoek op een krachtige maar persoonlijke manier met elkaar verbinden.

Lees meer...
reactarot™ is een performance platform voor interactieve publicatie van processen, gebruikers en dat wat door de interacties tussen deze processen en gebruikers voortgebracht.

Lees meer...
Sirius is een Studiegids+ systeem, dat is voortgekomen uit onderzoek, naar de ontwerpprocessen, onderwijs en werkmethoden binnen de cultuur van HKU.

Lees meer...
De Da Vinci Sessies zijn georganiseerde evenementen, waarin gebruik gemaakt wordt van innovatieve technologie, beproefde coaching en storytelling technieken én gedegen netwerken met stakeholders, die allen bijdragen in de content en proces voorziening van de Da Vinci Sessie.

Lees meer...