Roger Lenoir

Roger Lenoir (1972) E. M. Msc. Sound & Music Technology, studeerde Muziek Wetenschap aan de Universiteit van Amsterdam (1992) en Muziektechnologie (1994-1998) aan HKU. Zijn afstudeeronderzoek richtte zich op de systematische weergave van muzikale expressie door gebruik te maken van programmeertalen die zijn ontworpen voor kunstmatige intelligentie. Bijzondere aandacht werd besteed aan de persoon en de contextafhankelijke aanpassingsvermogen van dergelijke systemische voorstellingen, waardoor meerdere gelijktijdige perspectieven op muzikale expressie mogelijk is.

Sinds 1997 heeft hij zijn begrip van geluids- en muziekmodellering in verschillende niet-muzikale domeinen ingezet, zoals vloeistofbeheer, hardware- en procesbeheer (ICT) en crossmedia (e) Publishing architectures voor Blinden, Slechtzienden en Dyslectici.

Sinds 2000 is Roger als onderzoeker, ontwikkelaar en systeemarchitect betrokken in tal van EU-gefinancierde onderzoeks-, ontwikkelings- en exploitatieprojecten in de domeinen eCulture en e-Inclusion. Gedurende deze periode combineerde Roger zijn inzichten in kennisrepresentatie en systeemarchitecturen in toegepaste kennistechnische benaderingen voor proces-georiënteerde creatie- en publicatiesystemen die muzikale, grafische, geografische, wiskundige en textuele inhoudsbronnen omvatten. Samen met Roger’s inzichten in en ervaring met gebruiks- en gebruikersafhankelijk interpretatie modellen, werd zo een solide basis gevormd voor een integrale benadering voor data modelling.

Roger heeft inzichten in deze software ontwerp strategieën in diverse EU-projectvoorstellen, rapporten, artikelen (Computer Music Journal, Journal of New Music Research) en conferentie presentaties gepubliceerd.

Roger werkt sinds 2006 bij HKU. Als onderzoeker van de afdeling Muziektechnologie concentreerde hij zich op de combinatie kennistechnologie en muziektechnologie. Specifiek richtte Roger zich op de eigenschappen van kennisrepresentatie architecturen die interactieve visualisatie en sonificatie mogelijkheden integreren.

Als lid van het programma Creative Design Practices bij de Faculteit der Kunst, Media en Technologie, heeft hij gewerkt aan representatiesystemen en -schema's voor het onderzoek, onderwijs en exploitatie van samenwerkende creatieve processen. Deze representatiesystemen en schema's vormen nu het fundament voor de onderwijs en onderzoek ondersteunende systemen Sirius en Hypothalamus. 

Sinds 2006 coacht Roger studenten met een intrinsieke aanleg voor het begrijpen en werken met complexe systemen en “beelddenken” en integreerde deze inzichten in zijn onderzoek en systeen ontwerpen. Roger heeft zijn inzichten bijgedragen in tal van NL en EU gefinancierde projecten en rapporten in de domeinen van eCulture en CI en heeft bijgedragen aan het boek "The Library of 100 Talents". Roger's werk leidde tot praktijk gedreven technologische systemen die zijn onderzoeks- en coachingactiviteiten ondersteunen.

Samen met zijn levenspartner Marion Berndsen vormt Roger Maylight Instituut voor Spirituele en Mentale Training: een CRKBO geregistreerde onderwijsinstelling, die onderwijs ontwikkelt en aanbiedt voor professionele en persoonlijke ontwikkeling en daarbij onderzoek doet naar intuitieve leermethoden.

Je kunt contact opnemen met Roger via het contact formulier.

    

Recente Posts

Publicatie in Spiegelbeeld: Spelenderwijs jezelf leren aarden

"Denken in beelden is iets anders dan denken in plaatjes. De beelden bewegen en staan continue onderling in verbinding. Als er iets verandert,...

04/21/2018 - 11:15 door Roger Lenoir
Visual Explorations: Ervaringsverhalen als Data Bronnen

De inzichten, die voortgekomen zijn uit "visuele exploraties" van maatschappelijk en persoonlijk belangrijke momenten in een...

01/13/2018 - 11:42 door Roger Lenoir

Projecten

Maylight Instituut voor Spirituele en Mentale Training biedt een breed spectrum aan opleidingen, producten en diensten voor particulieren en professionals aanbiedt, die intuïtie, creativiteit en onderzoek op een krachtige maar persoonlijke manier met elkaar verbinden.

Lees meer...
reactarot™ is een performance platform voor interactieve publicatie van processen, gebruikers en dat wat door de interacties tussen deze processen en gebruikers voortgebracht.

Lees meer...
Sirius is een Studiegids+ systeem, dat is voortgekomen uit onderzoek, naar de ontwerpprocessen, onderwijs en werkmethoden binnen de cultuur van HKU.

Lees meer...
De Da Vinci Sessies zijn georganiseerde evenementen, waarin gebruik gemaakt wordt van innovatieve technologie, beproefde coaching en storytelling technieken én gedegen netwerken met stakeholders, die allen bijdragen in de content en proces voorziening van de Da Vinci Sessie.

Lees meer...